THEINSIDER Live

Η Υποβάθμιση της Γης: Η Απειλή για τη Γεωργία και την Παγκόσμια Ασφάλεια των Τροφίμων

Περίπου 1,7 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε περιοχές με υποβάθμιση της γης που απειλεί τη γεωργική παραγωγικότητα και την επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με έκθεση του FAO.
Η Υποβάθμιση της Γης: Η Απειλή για τη Γεωργία και την Παγκόσμια Ασφάλεια των Τροφίμων

Περίπου 1,7 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε περιοχές στις οποίες η υποβάθμιση της γης προκαλεί απώλειες παραγωγικότητας λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η αποψίλωση των δασών, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Ο FAO ορίζει την υποβάθμιση της γης ως τη μείωση μακροπρόθεσμα της ικανότητάς της να παρέχει αγαθά και υπηρεσίες και τη θεωρεί "αυξανόμενη απειλή" για τη γεωργική παραγωγικότητα και την επισιτιστική ασφάλεια.

Η υποβάθμιση των εδαφών μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ενός χωραφιού σταριού ή να οδηγήσει στην πλήρη εγκατάλειψη γεωργικών εκτάσεων.

Οι πληθυσμοί που πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό βρίσκονται στη Νότια και την Ανατολική Ασία όπου η πυκνότητα του πληθυσμού είναι σημαντική.

Η υποβάθμιση της γης δεν είναι ούτε αναπόφευκτη, ούτε μη αναστρέψιμη, τονίζει ο οργανισμός.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του FAO, "η αντιστροφή μόνον του 10% της υποβάθμισης που προκαλείται από τον άνθρωπο στις σημερινές αγροτικές εκτάσεις θα επέτρεπε να αποκατασταθεί επαρκής παραγωγή για να θρέφονται επιπλέον 154 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως".

Ο FAO παραθέτει στην έκθεσή του τα μέσα ρύθμισης, παροχής κινήτρων και μέσα υπό όρους τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ιδίως ανάλογα με το μέγεθος των εκτάσεων.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ