THEINSIDER Live

Ελληνικές Ποικιλίες Αμπέλου: Η Ανοιχτή Πόρτα στη Διεθνή Αμπελουργία

Ανακαλύψτε την εξέλιξη των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου στη διεθνή σκηνή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην κλωνική επιλογή.
Ελληνικές Ποικιλίες Αμπέλου: Η Ανοιχτή Πόρτα στη Διεθνή Αμπελουργία

«Καταλαβαίνεις ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε ένα κρασί, όταν θυμάσαι ξεκάθαρα πότε, πού και με ποιον το δοκίμασες για πρώτη φορά. Ήταν 28 Αυγούστου του 2006, ένα ζεστό απόγευμα Αυγούστου στη Σαντορίνη και ήμασταν σε διακοπές με τη σύζυγό μου, Σου, όταν δοκίμασα το πρώτο μου ποτήρι Ασύρτικο», διηγείται ο Αυστραλός οινοποιός Πίτερ Μπάρι, που απέδωσε τον πρώτο μικρό αμπελώνα Ασύρτικου στη χώρα του το 2012.

Η εισαγωγή ελληνικών αμπελιών σε διάφορες χώρες έχει διπλό κίνητρο: την αντίσταση στην κλιματική κρίση και την καταναλωτική τάση για καινούργια κρασιά από εξωτικές ποικιλίες. Η ζήτηση για ελληνικές ποικιλίες αυξάνεται, με δοκιμαστικούς αμπελώνες να δημιουργούνται σε πολλές χώρες.

Ο δρόμος για την αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αμπελιών αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η γενετική ταυτοποίηση και η έλλειψη εγχειριδίων οδηγιών για το προϊόν. Η κλωνική επιλογή αποτελεί κρίσιμο στάδιο για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας κλώνων αμπέλου.

Οι ελληνικές ποικιλίες αναδεικνύονται στη διεθνή αμπελουργία, με τη δημιουργία κλώνων και την εισαγωγή τους σε διάφορες αγορές. Η στροφή προς την καλλιέργεια ελληνικών ποικιλιών αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη του ελληνικού οινοποιίας στο διεθνές πεδίο.

Η προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι ελληνικές ποικιλίες απαιτεί στενή συνεργασία και επαρκή ενημέρωση, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων.